єВідновлення єВідновлення
Купуючи у нас<br>ви підтримуєте ЗСУ Купуючи у нас
ви підтримуєте ЗСУ
Написати 0
оформити

Як утеплити скатну покрівлю?

 Відгуків: 0

Покрівля має велику площу зіткнення із зовнішнім середовищем, отже через нього здійснюється найбільш відчутні втрати тепла які можуть досягати 30-40% від загальних тепловтрат будівлі. Існує і цілий ряд додаткових причин необхідності утеплення скатної покрівлі. У літній період за рахунок відсутності теплоізоляції мансардні приміщення занадто нагріваються, а також в них спостерігається підвищений рівень шуму при випаданні дощу і від громадського транспорту. Скатна покрівля піддається найбільшому впливу різних опадів, тому необхідно приділити особливу увагу захисту теплоізоляції від вологи. Для цього застосовуються різні полімерні плівки, мембрани і т.п. Наприклад, Юта R110 Паробар'єр, фольгована армована плівка, пл. 110 г/м2

Схема утеплення скатної покрівлі

Шари покрівельного пирога: їх призначення і характеристики матеріалів

Стропила. При виборі товщини бруса для крокв необхідно враховувати не тільки матеріал покрівельного покриття, а й передбачувану товщину покрівельного пирога. Наприклад, мінвата Техноніколь Теплорол в рулоне має товщину 5 см, а Isover скатна кровля може мати товщину як 50 так і 100 мм. Тому найбільш поширений брус товщиною 100 мм в цьому випадку буде дуже тонким.

Пароізоляція. Вона необхідна для захисту нанести утеплювача від вологи надходить зсередини приміщень. Незалежно від наявності природної або примусової вентиляції конвекційні потоки теплого вологого повітря, особливо в опалювальний сезон, буде підніматися вгору, і поглинатися мінеральна або базальтова вата. Це може істотно знизити ефективність утеплювача. Пароізоляція скатної покрівлі може бути виконана з наступних матеріалів:

  • Пергамин -  матеріал доступний за вартістю, але з роками може втрачати свої основні властивості;
  • Фольгована плівка -  виконує не тільки функцію гідро-пароізоляції але і відображає теплове випромінювання (в інфрачервоному діапазоні) від опалювальних приладів назад всередині приміщення, тим самим істотно підвищуючи ефективність нагріву приміщень;
  • Поліиерні плівки - як правило, мають кілька шарів і армуючий каркас із полімерних ниток, що запобігає провисання. Наприклад, Юта H90 Паробар'єр, армована плівка, пл.90 г/м2.

Пароізоляційну плівку укладають на кроквяну систему найпершою. Так як вона продається в рулонах, найбільш раціонально розгортати її уздовж коника починаючи з самого низу. Усі наступні шари розкочуються з перетином 15 см з попереднім. Матеріал фіксується будівельним степплера, а місця накладок двох сусідніх рядів герметизуються за допомогою двостороннього скотча або звичайним скотчем, проклеївши кожен край в місці прилягання.

Теплоізоляція. Якщо горищне приміщення буде житловим, тобто планується створення мансардного поверху, то необхідно купити утеплювач для скатної покрівлі з високою екологічною чистотою, без запаху, негорючий, не виділяє в процесі експлуатації дрібний пил або летючі канцерогенні речовини. Оптимальні за все утеплення покрівлі проводити спеціально розробленими волокнистими утеплювачами мінеральна/базальтова вата типу: Paroc UNS 37, базальтова вата для утеплення мансард або Rockwool Рокмин базальтова вата.

Розміщення теплоізоляція з мінеральної вати і між кроквами

Додатковою перевагою базальтової вати у вигляді плит є простота її установки. Як правило, крок крокв приймається 600 мм. Цього цілком достатньо для підтримки покрівельного матеріалу будь-якого типу і стійкості перед значними сніговими і вітрами навантаженнями. Ширина плит мінеральної вати 610 мм., Таким чином, формується натяг достатні для щільної фіксації плити в міжкроквяному просторі. Якщо мінеральна вата реалізується в рулонах, то її необхідно розкроїти на відповідні шматки. Розкрій рулонних матеріалів може здійснюватися звичайним будівельним ножем, більш щільні плити можуть різатися за допомогою ножівки.

Формування вентиляційних зазорів

Схема формування вентиляційних зазорів і переміщення повітряних потоків

При використанні теплоізоляційних матеріалів здатних вбирати вологу особливу увагу необхідно приділити і вентиляції прилеглих будівельних конструкцій. Існує кілька різновидів вентиляційних зазорів, застосування яких залежить від типу обраного покрівельного матеріалу:

Шифер, ондулін, металопрофіль та іншої хвилястий покрівельний матеріал створюють пасивну вентиляцію і фактично не потребують додаткових конструкціях;

Металочерепиця, звичайна і полімерна черепиця. Досить природної витяжки, які формують простір під покрівельним матеріалом, проте в обов'язковому порядку необхідно залишати вентиляційні отвори біля тільки даху, щоб створити природну витяжку.

М'яка черепиця, рулонні покрівельні матеріали. Потрібне створення повітряного прошарку між утеплювачем і покрівельним матеріалом. Для цього застосовується лати і контробрешетка. Монтується вона наступним чином: на лаги кріпиться гідроізоляція або дифузійна мембрана, поверх неї набивається контробрешетка - бруси товщиною до 3 см. Поверх контробрешетування набивається решетування, на яку буде кріпитися покрівельний матеріал. Для м'яких та рулонних покрівель лати являє собою суцільну площину з відрізний дошки 15-20 мм або композитних деревних матеріалів вологостійкої фанери або OSB.

Відгук про  "Як утеплити скатну покрівлю?"

Написать отзыв