єВідновлення єВідновлення
Купуючи у нас<br>ви підтримуєте ЗСУ Купуючи у нас
ви підтримуєте ЗСУ
Написати 0
оформити

Тріщини на стелі з гіпсокартону: як залатати тріщину?

 Відгуків: 0

План

Тріщини на стелі з гіпсокартону

Поява тріщин на конструкції з ГКЛ значно знижує естетичну привабливість приміщень і може стати для власників гіпсокартонної стелі справжнім шоком, адже сама ідея використання гіпсокартону для внутрішньої обробки має на увазі тривала відсутність дефектів на декоративній поверхні.
Однак, тріщини неминуче з'являються. Як правило, дефекти утворюються на стику двох гіпсокартонних листів, а не на самій плиті, якщо використовується якісний ГКЛ перевірених виробників – Knauf, Plato-Siniat та ін.
Крім якості використовуваного матеріалу велике значення, також, має професіоналізм майстрів, що виконують обробку.

Виникнення тріщин на стелі безпосередньо за місцем стикування двох аркушів

Чому розтріскується гіпсокартон

Як ми вже з'ясували вище, тріщини з'являються не на ГКЛ, а на поверхні шпаклівки, якої обробляють стики гіпсокартонних плит. Порушення цілісності гіпсокартонної стелі має цілий ряд об'єктивних причин:
  1. Найбільш поширеною причиною виникнення тріщин в новобудовах є усадка будівлі. В даному випадку утворення дефектів не залежить ні від майстра, ні від якості будівельних матеріалів. Ефективне усунення тріщин можливо тільки після закінчення повної усадки всієї споруди;
  2. У разі якщо гіпсокартонними листами оброблена поверхню великої площі і при цьому були допущені помилки в розміщенні - листи монтували стик в стик без зміщення шва, поява тріщин неминуче. Розтріскування шпаклювального шару може статися через найменшої вібрації. Наприклад, закривання і відкривання дверей, проїзд неподалік важкої техніки і т.п .;
Перед закладенням тріщину необхідно розшити
  1. Слабка несуча можливість каркаса. Як правило, при монтажі профілю для гіпсокартону використовуються готові набори з шурупа і дюбеля. Іноді допуски пластикових дюбелів не дотримуються, і вони мають внутрішній діаметр дещо більший по відношенню до діаметру шурупа. Таким чином, розпір дюбеля всередині плити перекриття виконаний слабо і з часом він вислизає з отвору. Особливо інтенсивно це відбувається, якщо в підстелеві просторі розміщена велика кількість інженерних комунікацій, що спираються на профіль для гіпсокартону.
  2. Помилки при монтажі каркаса. Найбільш поширеною, серед мало досвідчених монтажників, є помилка кріплення П-образного підвісу. За правилами його необхідно кріпити до плити перекриття через отвір в основний перемичці. Однак багато П-подібні профілі мають додаткові вушка з отворами. Якщо кріплення підвісу здійснювалося через ці «вушка», що з часом вони можуть розтягуватися на 1-3 мм. Такий величини цілком достатньо для порушення цілісності шпаклівки, що знаходиться в міжлистового швах.
  3. При фінішній шпаклівки гіпсокартонних плит не були проведені підготовчі роботи. Швидше за все, стики гіпсокартонних листів були закладені з використанням скловолокна. При висиханні фінішної шпаклівки і самих листів гіпсокартону в конструкції виникає внутрішня напруга і досить значна деформація, яка веде до невеликих зсувів. Для запобігання розтріскування необхідно купити шпаклівку з високим ступенем еластичності в обов'язковому порядку задіяти штукатурну сітку.
  4. Поява сітки мікротріщин хаотично розміщеної по всій площі стелі означає, що був пропущений один з основних етапів у виконанні робіт - грунтовка поверхні.
  5. Якщо квартира знаходиться на першому поверсі, то виникнення тріщин може бути результатом вібрації від проїжджаючого повз транспорту.​​​​​​​
Не з усіма з перерахованих причин можна ефективно боротися. Наприклад, прибрати вібрації від проїжджаючого транспорту неможливо, але можна пом'якшити наслідки, вибравши високоякісні оздоблювальні матеріали з високим ступенем еластичності.
Використання сітки серпянки при закладенні стиків між листами ГКЛ

Як прибрати тріщини на стелі з гіпсокартону

Усунення тріщин не потребує значних фінансових вкладень і витрат праці і може бути виконано власними силами. Відмінним рішенням є еластична фактурна фарба для стелі, яка наноситься на попередньо прогрунтувати поверхню. Багато марки мають досить високу еластичність і міцність, щоб витримати розтягнення в кілька міліметрів.

Нанесення мультифінішної шпаклівки на поверхню між листами

Більш надійний і трудомісткий спосіб - це закладення тріщини шпаклівкою із застосуванням скловолоконної штукатурної сітки. Для цього наявну тріщину розширюють до декількох міліметрів. Це робиться для того, щоб розміщена всередині шпаклівка мала достатню площу зчеплення з поверхнею гіпсокартонного листа. Для закладення рекомендується купити шпаклівку фінішну або мультифінішну і скловолокно відповідної ширини.

Відгук про  "Тріщини на стелі з гіпсокартону: як залатати тріщину?"

Написать отзыв