єВідновлення єВідновлення
Купуючи у нас<br>ви підтримуєте ЗСУ Купуючи у нас
ви підтримуєте ЗСУ
Написати 0
оформити

Як і чим правильно клеїти мозаїку: поради фахівця

 Відгуків: 0
План
Мозаїчна плитка є облицювальним матеріалом і являє собою невеликі модулі на основі паперу або сітки. Завдяки своїй практичності і різноманітності колірної гами, мозаїка знайшла широке застосування в оформленні різних водних об'єктів, паркових алей, камінів і печей, арт інсталяцій тощо.
За допомогою мозаїки можна зробити унікальний декоративний малюнок, сміливо використовуючи елементи і комбінації різних форм і розмірів.

                  Мозаїчна плитка на папері                                               Мозаїчна плитка на сітці
Чому мозаїку не можна клеїти звичайним клеєм для плитки
Залежно від матеріалу виготовлення мозаїка буває: керамічна, скляна і кам'яна.
Для укладання мозаїчної плитки використовується спеціальний клей на основі білого цементу, який не спотворює колір плитки. Використовувати звичайні цементні розчини для укладання мозаїки не рекомендується, тому що цемент має пористу структуру і при контакті з вологою завжди темніє.
Ми провели невеликий експеримент: на поверхню завдали білий і цементний клей, а потім поклали поверх скляну мозаїку. В результаті віяснілось, що фрагменти відрізняються один від одного за кольором.
Плитка укладена на білий клей має насичений колір, а плитка яку клали на цементний склад придбала тьмяний відтінок.
1 - сірий цементний клей, 2 - білий цементний клей, 3 - біла епоксидна затирка
Які клеї рекомендується використовувати при укладанні мозаїки
Щоб уникнути неприємного досвіду, майстри рекомендують використовувати спеціальні гідрофобні склади, які не вбирають вологу, наприклад Ceresit CM-115, Siltek T-82, Артісан С-17, Майстер Кристал.
Клеї Ceresit CM-115 и Siltek T-82 ефективні при кладці музичних плиток, в тому числі і скляних, а також мармуру зі світлих порід. Обидва складу володіють відмінним зчепленням з поверхнею, зручні в застосуванні і відрізняються підвищеною водо- і морозостійкістю.
Біла клейова суміш для мозаїки та мармуру Ceresit СМ-115
Артісан С-17 прекрасно підходить для укладання скло мозаїки розміром 30х30 см і більше. Особливо рекомендується застосовувати клей для облицювання басейнів, саун, ванних кімнат і інших місць, де потрібна підвищена адгезія.
Майстер Кристал призначений для облицювання мозаїчного покриття з мармуру, білого каменю і скла. На відміну від АРТИСАН застосовується для роботи з плиткою не більше ніж 30х30 см.
Якщо ви хочете отримати гарний візерунок з мозаїки, то перед укладанням необхідно викласти ескіз на рівній поверхні. Далі можна приступати до підготовки поверхні.
Спочатку майстру необхідно перевірити поверхню на міцність, очистити від сміття і вирівняти. Дуже важливо, що б поверхня була рівною, оскільки лист музичного фрагмента дуже гнучкий і може повторити всі нерівності поверхні, що згодом буде мати кривий і непривабливий вигляд.
При необхідності можна очистити поверхню механічним способом, а в кінці обов'язково висушити і обробити ґрунтовкою за допомогою кисті макловиці.
Технологія укладання мозаїчної плитки на папері і на сітці
Клей рівномірно наносять на підготовлену основу гладким шпателем, потім дублюють шар зубчастим. Не потрібно відразу наносити суміш на великі ділянки, тому що клей може підсохнути і мозаїка погано приклеїться. Для роботи найкраще використовувати зубчастий шпатель на 3-4 мм або на 6-8 мм, тоді борозни виходять не глибокими, а плитка лягає ідеально рівно.
Як уже згадувалося вище, мозаїка являє собою невеликі модулі на основі паперу або сітки. Залежно від основи застосовують різні методи укладання. Різниця полягає в тому, що працюючи з плиткою на сітці, майстру легше контролювати шви між пластинками, що не можна сказати про папері.
Мозаїка на паперовій основі клеїться папером назовні. Приблизно через добу паперовий шар можна легко зняти, попередньо змочивши вологою губкою і приступати до затірки швів.
Мозаїка на сітці приклеєна на сітку - це є основною відмінністю від укладання мозаїки на паперових аркушах. За технологією укладання, затірку швів можна проводити вже відразу після того як висохне клей.
Укладання мозаїчної плитки
Для точного вирівнювання і кращого зчеплення плитки з основою, кожен раз потрібно використовувати гумовий валик або терку для зачистки шпаклівки. А такі шари клеїти за ескізом таким чином, що б краю пластин щільно притискалися, що не нашаровуючись один на одного.
Очистити мозаїку потрібно до того як висохне клей, оскільки після висихання прибрати з поверхні залишки клею буде важче і довше за часом.
На наступному етапі необхідно прочистити шви від залишків клею за допомогою шпателя або викрутки. Далі затерти шви гумовою теркою шириною 15-20 см, а залишки шпаклівки прибрати за допомогою мокрої губки. Після затірки швів мозаїку необхідно очистити і відполірувати поверхню.
У висновку варто зазначити, що якщо повністю дотримуватися всіх правил і технологію проведення облицювальних робіт, правильно підібрати всі інструменти, то з цим завданням впоратися навіть новачок.

Товари до даної статті

Ceresit CM-115 клей для мармуру та мозаїки, 25 кг

Ceresit CM-115 клей для мармуру та мозаїки, 25 кг

Клей для мозаїки, мармурових плит, для внутрішніх і зовнішніх робіт Клей Ceresit CM - 115 призначений для укладання мозайки, мармурових плит, приро

Ціну уточнюйте
Артисан С 17, клей підвищеної фіксації для плитки, 25 кг

Артисан С 17, клей підвищеної фіксації для плитки, 25 кг

Артисан С17 - це клейова суміш, модифікована спеціальними полімерними добавками і мінеральними наповнювачами. Область застосування Кле

209.50грн за шт.

206.30грн/шт. оптова ціна

Майстер Кристал білий клей для мармуру і мозайки, 25 кг

Майстер Кристал білий клей для мармуру і мозайки, 25 кг

Клейова суміш білого кольору Майстер Кристал призначена для приклеювання керамічної плитки з природного і штучного каменю, мозаичних плит, мармур

489.00грн за шт.

469.10грн/шт. оптова ціна

Силтек T-82, білий клей для мармуру, 25 кг

Силтек T-82, білий клей для мармуру, 25 кг

Клей Siltek T-82 призначений для облицювання недеформівних горизонтальних і вертикальних поверхонь мармуровими плитами і природними каменями світлих п

641.80грн за шт.

586.60грн/шт. оптова ціна

Відгук про  "Як і чим правильно клеїти мозаїку: поради фахівця"

Написать отзыв