єВідновлення єВідновлення
Купуючи у нас<br>ви підтримуєте ЗСУ Купуючи у нас
ви підтримуєте ЗСУ
Написати 0
оформити

Чи можна наносити штукатурку на фанеру?

 Відгуків: 0

Чи можна наносити штукатурку на фанеру?

Яка фанера підходить під штукатурку?

Штукатурка фанери крок за кроком

Матеріали та інструменти для штукатурення фанери 

Фанера – поширений у будівництві матеріал, який використовують для виготовлення сендвіч-панелей, при спорудженні каркасних будівель та простінків у приміщеннях різного призначення. Коли основні будівельні роботи завершені – переходять до декоративного оздоблення поверхонь і в цей момент інколи виникає питання чи можна штукатурити фанеру. Щоб це зробити правильно та довговічно – потрібно знати певні нюанси.

Яка фанера підходить під штукатурку?

Усі види фанери виготовляють за однією технологією: листи дерев’яного шпону склеюють між собою спеціальним клеєм. Залежно від того, яку основу має клей, фанеру поділяють на види і кожному з них притаманні різні характеристики:

  • ФБА – листки склеєні безпечною нетоксичною сумішшю, але вони не стійкі до вологи, тож таку фанеру не можна штукатурити – вона може деформуватися, розшаровуватися, що призводить до розтріскування та відпадання штукатурки.
  • ФСФ – водостійкий матеріал, але в основі клею – формальдегід. Така основа підходить під нанесення штукатурки, проте, через токсичність випарів формальдегіду, її використовують виключно для фасадів.
  • ФК – стійкі до вологи листи, проклеєні сумішшю на основі карбамідної смоли – повністю безпечні, не токсичні. Їх застосовують під час облицювання стін всередині будівлі. Такий матеріал теж можна штукатурити.

Під нанесення будівельних сумішей підходить тільки водостійка фанера (маркування ФК, ФСФ) – таку основу ви можете купити в нашому інтернет-магазині за доступною ціною.

Матеріали та інструменти для штукатурення фанери

  • Грунтовка;
  • Штукатурка;
  • Армуюча сітка;
  • Шурупи;
  • Шуруповерт;
  • Шпателі;
  • Щітка або валик.

А тепер детальніше розглянемо все необхідне:

  • Грунтовка. Грунтування поверхні – обов’язковий етап роботи. Без нього шансів на те, що штукатурка добре триматиметься небагато. Досвідчені майстри рекомендують вибрати грунтовку «бетоноконтакт» від виробників Knauf, Ceresit, Siltek. Вона призначена для слабопоглинаючих та непоглинаючих поверхонь – якраз такою і є вологостійка фанера.
  • Армуюча сітка. Для зміцнення штукатурки та попередження розтріскування сіткою варто армувати всю робочу поверхню. Якщо неможна це зробити – армують стики листів та проблемні зони. Для шару штукатурної суміші 0,5-0,7 мм можна використовувати склопластикову сітку, якщо шар товщий – потрібна металева.
  • Штукатурка. Вибір між сухими та готовими сумішами залежить виключно від вашого бюджету, а от за основних компонентом підійдуть не всі види. Для нанесення на фанеру потрібно купити штукатурку на основі гіпсу або полімерів – бетонну купувати не варто, оскільки вона має мінімальну пластичність.

Інструменти та всі необхідні матеріали можна замовити на нашому сайті.

Штукатурка фанери крок за кроком

Перед початком роботи потрібно переконатися, що листи фанери надійно закріплені до основи: не «грають», не хитаються, не вібрують. Якщо є необхідність – спочатку потрібно укріпити їх.

Далі переходять до грунтування – наносять 2-3 шари грунту, дають йому висохнути (рекомендації щодо часу виробник вказує в інструкції).

Після цього закріплюють армувальну сітку по всій площині або на стиках плит.

Штукатурку потрібно наносити невеликим шаром – не більше 1,5 см. Краще купувати перевірені суміші від відомих виробників, які гарантують якість матеріалу: Knauf, Kreisel, Master, Moment, Sniezka, Ceresit. Продукція цих брендів представлена в нашому інтернет-магазині.

Товари до даної статті

Knauf Fugenfuller, шпаклівка гіпсова фінішна для швів ГКЛ (1-5 мм), 25 кг

Knauf Fugenfuller, шпаклівка гіпсова фінішна для швів ГКЛ (1-5 мм), 25 кг

Knauf Fugenfuller, 25 кг Шпаклівка призначена для закладення швів, для внутрішніх робіт. Шпаклівка українського виробника. Суміш використовується д

373.00грн за шт.

368.80грн/шт. оптова ціна

Фанера ФК вологостійка, 1525х1525 мм

Фанера ФК вологостійка, 1525х1525 мм

Фанера - деревно - шарова будівельна плита. Виготовляється шляхом склеювання спеціально підготовленого шпону. Кількість шпон йде від 3 і більше. Шп

Більше варіантів
за лист

301.10грн за лист

300.00грн/лист оптова ціна

Baumit MPI 25, штукатурка цементно-вапняна стартова (8-25 мм), 25 кг

Baumit MPI 25, штукатурка цементно-вапняна стартова (8-25 мм), 25 кг

Baumit MPI 25 - це штукатурна цементно-вапняна суміш на мінеральній основі, призначена для машинного нанесення всередині будівель. Область застосув

141.40грн за шт.

135.50грн/шт. оптова ціна

Фанера ФСФ - підвищеної вологостійкості, розмір 1250×2500 мм

Фанера ФСФ - підвищеної вологостійкості, розмір 1250×2500 мм

Фанера 1250х2500 мм - це шаруватий матеріал з лущеного шпону укладеного з взаємно перпендикулярним напрямком розташування деревних волокон в сусідніх

Більше варіантів
за лист

895.30грн за лист

858.30грн/лист оптова ціна

Aygips Izo Start, штукатурка гипсовая стартовая, 25 кг

Aygips Izo Start, штукатурка гипсовая стартовая, 25 кг

Шпаклівка гіпсова Aygips Izo Start формує рівну поверхню в один шар, заповнює недоліки поверхні. Наноситься вручну на дверні та віконні отвори. Три

215.30грн за уп.

212.30грн/уп. оптова ціна

Відгук про  "Чи можна наносити штукатурку на фанеру?"

Написать отзыв