єВідновлення єВідновлення
Купуючи у нас<br>ви підтримуєте ЗСУ Купуючи у нас
ви підтримуєте ЗСУ
Написати 0
оформити

Що краще на підлогу: дошка чи фанера?

 Відгуків: 0

Що краще на підлогу: дошка чи фанера?

OSB, ДСП та види фанери для підлоги

Матеріал чорнової підлоги за умовами експлуатації 

Чорнова підлога – це основа, на яку укладають облицювальне підлогове покриття, тож вона повинна бути міцною, довговічною, стійкою до зовнішнього впливу та навантажень. Наразі все рідше з цією метою використовують дошки з натурального дерева, оскільки матеріал дорогий і не завжди відповідає потребам та може протистояти впливу низки чинників.

OSB, ДСП та види фанери для підлоги

В нашому інтернет-магазині представлений великий вибір деревопохідних матеріалів, які використовуються для облаштування чорнової підлоги та можуть замінити натуральне дерево. А щоб ви могли правильно обрати тип дошки – далі визначимо їхні основні риси та характеристики:

  • ДСП – дерево-стружкова плита. Матеріал виготовляють із дрібної дерев’яної стружки (відходів деревообробної промисловості). Плити формують під тиском та високою температурою із додаванням в’яжучих матеріалів – переважно, клеїв на основі формальдегідів. Оскільки випари формальдегіду шкідливі для людини – потрібно обирати ДСП за класом. Е0 – це безпечні плити, однак вони й дорожчі та використовуються у меблевій промисловості. Е1 – оптимальне рішення для чорнової підлоги – містять допустиму норму домішок. Е2 – можуть бути токсичними для людини – їх не використовують у житловому будівництві. ДСП витримують середні механічні навантаження, деформуються під впливом вологи, тож таку чорнову підлогу роблять у сухих приміщеннях та із застосуванням гідробар’єрних плівок.
  • OSB – плити, які формують із дерев’яної стружки великого розміру під впливом високої температури. В’яжучі компоненти – натуральні смоли та клеї. За щільністю ОСБ-плити не поступаються натуральній деревині. За стійкістю до вологи варто обирати по класу матеріалу: для кімнат з підвищеною вологістю краще купити OSB-4.
  • Фанера – матеріал з листового дерев’яного шпону, листи якого укладають таким чином, щоб волокна були перпендикулярні в кожному наступному шару. Між собою листи проклеюють. Якщо на чорнову підлогу впливатиме волога – можна купити вологостійку фанеру, але її ціна вища, ніж у звичайної.

ДСП, OSB або фанера на підлогу – цей вибір залежить відразу від кількох чинників: необхідної міцності, стійкості до вологи, екологічності, тепло- та звукоізоляції.

Матеріал чорнової підлоги за умовами експлуатації

У кожній кімнаті є певні умови, а також можуть відрізнятися підлогові покриття, тож визначимо сильні та слабкі сторони кожного матеріалу, щоб зробити вибір: OSB дошка, фанера чи ДСП.

Екологічна безпека для житлового приміщення на першому місці й OSB не має тут рівних, хоча якісна фанера та ДСП категорії Е1 також будуть безпечними.

Вологостійкість: ДСП підійде виключно для сухих приміщень, а для вологих – 4 клас OSB або фанера для підлоги з ламінуванням.

Міцність: знову ж ДСП має найнижчі показники, тому підходить тільки під помірні навантаження.

Тип підлогового покриття: під ламінат, ковролін, вінілову підлогу потрібне надійне покриття, тож краще купити OSB. Якщо укладатиметься підлогова дошка на фанеру – недолік цієї основи (низька звуко- та теплоізоляція) вже будуть неважливі. ДСП можна застосовувати із жорсткими покриттями – ламінат, SPC-ламінат, паркетна дошка.

Вартість: ДСП – найдешевший матеріал, OSB – на другому місці по вартості, фанера – найдорожча.

Виробник: бренд матеріалу грає особливу роль, коли йдеться про облаштування житла, тому варто надавати перевагу тільки перевіреним брендам, продукція яких має сертифікати якості. Саме такі матеріали від виробників Кронопол та інших представлені в нашому інтернет-магазині.

Товари до даної статті

Фанера ФК вологостійка, 1525х1525 мм

Фанера ФК вологостійка, 1525х1525 мм

Фанера - деревно - шарова будівельна плита. Виготовляється шляхом склеювання спеціально підготовленого шпону. Кількість шпон йде від 3 і більше. Шп

Більше варіантів
за лист

301.10грн за лист

300.00грн/лист оптова ціна

Дошка необрізна

Дошка необрізна

Природна (атмосферна) сушка дошки проводиться під навісами, які забезпечують вільну циркуляцію повітря між пиломатеріалами. При цьому вологість дошки

за шт.
Ціну уточнюйте
Фанера ФСФ - підвищеної вологостійкості, розмір 1250×2500 мм

Фанера ФСФ - підвищеної вологостійкості, розмір 1250×2500 мм

Фанера 1250х2500 мм - це шаруватий матеріал з лущеного шпону укладеного з взаємно перпендикулярним напрямком розташування деревних волокон в сусідніх

Більше варіантів
за лист

895.30грн за лист

858.30грн/лист оптова ціна

Дошка обрізна, 4 м

Дошка обрізна, 4 м

Дошки обрізні, не має обзола - кори дерева по краях. Допускається незначна, строго регламентована стандартами залишкова кількість. Залежно від наявнос

Більше варіантів
за шт.

108.00грн за шт.

102.00грн/шт. оптова ціна

Фанера ФСФ - підвищеної вологостійкості, розмірі 1250×2500 мм.

Фанера ФСФ - підвищеної вологостійкості, розмірі 1250×2500 мм.

Ламінований водостійка фанера з деревини для виготовлення опалубки і тимчасових будівельних конструкцій, а також: влаштування покрівлі, перегородок і

за лист

3117.40грн за лист

3067.40грн/лист оптова ціна

ДСП Шліфована 1830х2550 мм, товщ. 15 мм.

ДСП Шліфована 1830х2550 мм, товщ. 15 мм.

Технічний, обробний і будівельний композитний листовий матеріал, що складається із залишкового матеріалу в деревообробній промисловості (стружка, тирс

1355.00грн за лист

1320.00грн/лист оптова ціна

Відгук про  "Що краще на підлогу: дошка чи фанера?"

Написать отзыв